6 Βήματα για την πρώτη σας Email Marketing καμπάνια

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Θέλετε να ξεκινήσετε τα πρώτα σας βήματα στη δημιουργία μιας καμπάνιας email marketing;

6 Βήματα για την πρώτη σας Email Marketing καμπάνια

Διαβάστε παρακάτω 6 Βήματα για την πρώτη σας Email Marketing καμπάνια που θα σας βοηθήσουν να προωθήσετε την ιστοσελίδα της επιχείρησής σας με απλές, αποτελεσματικές καμπάνιες μέσω email.

Αναμφίβολα το email marketing είναι μια από τις πιο αποδοτικές μεθόδους δημιουργίας ενός κοινού επαναλαμβανόμενων πελατών γύρω από το brand σας. Είναι ίσως ο κύριος τρόπος διατήρησης πελατών.

6 Βήματα για την πρώτη σας Email Marketing καμπάνια

Για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, η δημιουργία μιας mailing list μπορεί να είναι το πιο πολύτιμο πλεονέκτημα από πλευράς marketing. Είναι μια καλή λύση για την τακτική ενημέρωση των πελατών σας, την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών και αν συνδυάσετε ποιότητα και καλό design της καμπάνιας, δίνετε κίνητρο ενθαρρύνοντας τους να σας προτιμήσουν και να κάνουν αγορές από εσάς.

Ας υποθέσουμε ότι φτιάξατε μια καινούρια ιστοσελίδα και θέλετε να εστιάσετε στη δημιουργία λίστας newsletter με σκοπό να μαζέψετε email δυνητικών πελατών ώστε να τους ενημερώνετε, με στόχο την μετατροπή email campaigns σε πωλήσεις. Λοιπόν, εδώ είναι έξι βήματα που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί.

Ας δούμε τώρα 6 Βήματα για την πρώτη σας Email Marketing καμπάνια.

Βήμα 1ο: Δημιουργήστε μια στοχευμένη λίστα

Ξεκινήστε τη λίστα αλληλογραφίας σας.

Η ιστοσελίδα της επιχείρησής σας έχει ολοκληρωθεί, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάτι που χρειάζεστε – ένας τρόπος συλλογής συνδρομητικών εγγραφών μέσω email. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας λίστας email της εταιρείας σας. Χρειάζεστε μια φόρμα εγγραφής newsletter (subscription form) εντός της ιστοσελίδας σας ώστε να μπορούν οι επισκέπτες & πελάτες σας να κάνουν εγγραφή, δηλώνοντας το email τους και ενδεχομένως το πρώτο όνομα, τα οποία θα συλλέγετε σε μια βάση δεδομένων μιας πλατφόρμας email marketing.

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, θα επενδύσετε κάποια χρήματα σε διαφημίσεις Google ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσετε το κοινό στο οποίο απευθύνεστε με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα σας και την αύξηση των πωλήσεων. Εκτός από ένα subscription form κάπου στο site σας, μπορείτε να ρυθμίσετε να εμφανίζεται ένα αναδυόμενο (popup) πλαίσιο εγγραφής στην αρχική σελίδα για να τραβήξετε τους πελάτες. Καλό θα είναι να μην ξεπεράσετε το ένα αναδυόμενο παράθυρο, για σκοπούς marketing ή ενημέρωσης στο σύνολο, γιατί θα έχει αρνητικό από το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Lead Magnet

Να θυμάστε ότι οι πελάτες δεν θα δώσουν απλόχερα το email τους, μέσω της φόρμας εγγραφής,  χωρίς να τους προσφέρετε κάτι χρήσιμο και πολύτιμο για εκείνους. Αυτό μπορεί να είναι μια έκπτωση 10%, ένας δωρεάν οδηγός χρήσης προϊόντος ή χρήσιμα άρθρα από το blog σας με tips χρήσης προϊόντων που πουλάτε, κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο εύκολη. Πρέπει ουσιαστικά να τους λύνετε κάποιο πρόβλημα ή απορία, χωρίς απαραίτητα να κάνουν κάποια εκ νέου αγορά. Αυτό ονομάζεται lead magnet.

Μερικές ιδέες είναι οι εξής:

  • Έκπτωση ή δωρεάν κουπόνι
  • Λήψη κάποιου e-book ή οδηγού χρήσης
  • Ενδιαφέρουσες μελέτες και εξελίξεις στον κλάδο σας
  • Μια δωρεάν συμβουλευτική
  • Ένα βίντεο με προτάσεις

Αφού επικοινωνήσετε την όλη ενέργεια, σύντομα θα δείτε να συλλέγετε διευθύνσεις email, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για συγκεκριμένες προσφορές, πληροφορίες και ποιοτικό περιεχόμενο.

Η στόχευση και τμηματοποίηση της λίστας σας είναι το κλειδί για την επιτυχία σαςΓια να πετύχετε την τμηματοποίηση της λίστας σας, θα πρέπει οι χρήστες, κατά την εγγραφή τους, να έχουν την δυνατότητα  επιλογής. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα εστιατόριο με delivery, μια ιδέα είναι να μπορεί να επιλέξει να δηλώσει αν είναι vegan ή όχι. Λαμβάνοντας τέτοιες σημαντικές πληροφορίες, μπορείτε να τις αξιοποιήσετε σωστά και μεθοδευμένα, πως όμως;

Τμηματοποίηση (segmentation)

Με βάση το παράδειγμα που αναφέραμε, τμηματοποιήστε τη λίστα παραληπτών σε vegan και non vegan ή ότι άλλο έχετε ως επιλογή κατά την εγγραφή τους στην σχετική φόρμα. Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, μπορείτε να φιλτράρετε την λίστα σας απομονώνοντας π.χ. όσους χρήστες έχουν δηλώσει vegan και ύστερα να τους στείλετε ένα newsletter με το πιάτο vegan της ημέρας, δίνοντας τη δυνατότητα να παραγγείλει, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις σας. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο αυξάνετε τις πωλήσεις σας αλλά ικανοποιείτε συγκεκριμένο κοινό το οποίο σίγουρα θα σας ξανά προτιμήσει. Σίγουρα χρειάζεται το αντίστοιχο προϊόν να είναι ποιοτικό.

Φανταστείτε, πόσα μπορείτε να κάνετε αν μελετήσετε καλά το τι προσφέρετε, πότε το προφέρετε, σε ποιους το προσφέρετε και γιατί το προσφέρετε.

Βήμα 2ο: Σιγουρευτείτε ότι το σχέδιό σας λειτουργεί

Βρείτε τα σωστά εργαλεία marketing για να κάνετε το σχέδιό σας εφικτό.

Το μάρκετινγκ μέσω email μπορεί πράγματι να δημιουργήσει εξαιρετικές αποδόσεις για την μικρή σας επιχείρηση. Πολλές εταιρείες απολαμβάνουν εξαιρετική απόδοση αύξησης πωλήσεων και loyal πελατών επιλέγοντας το email marketing ως τον ακρογωνιαίο λίθο προώθησης. Αλλά πρέπει πρώτα να σχεδιάσετε ένα όμορφο newsletter, με λογική, χρήσιμο περιεχόμενο, συμβατό με τους email clients (π.χ. Yahoo, Gmail κλπ.) χρησιμοποιώντας το λογισμικό email marketing που σας ταιριάζει.

  • Επιλέξτε ένα plugin που να λειτουργεί και να συνδέεται με το WordPress ή όποια πλατφόρμα χρησιμοποιείτε στο site σας για την διαχείριση του.
  • Βρείτε έναν επαγγελματία να σας σχεδιάσει και να προγραμματίζει τα newsletter σας.
  • Επιλέξτε μια αξιόλογη πλατφόρμα δημιουργίας και διαχείρισης email campaigns όπως η Moosend, Mailchimp και άλλες δημοφιλείς επιλογές.

Εμείς, μετά από χρόνια χρήσης του Mailchimp επιλέξαμε και κάναμε μετάβαση στο Moosend. Αρκετά δυνατό εργαλείο και με πολύ γρήγορο support.

Βεβαιωθείτε ότι το email σας διαβάζεται καλά και σε μορφή HTML, σε περίπτωση που οι συνδρομητές σας μπλοκάρουν τις λήψεις εικόνων και ρυθμίσεις μορφοποίησης για την αποτροπή επιθέσεων ανεπιθύμητου “ψαρέματος”.

Εξατομίκευση

Εξατομικεύστε κάθε email που στέλνετε χρησιμοποιώντας τα ονόματα των συνδρομητών σας, για παράδειγμα “Μιχάλη, μην ξεχάσεις να παραγγείλεις το αγαπημένο σου vegan πιάτο πριν αρχίσει ο αγώνας”. Το παράδειγμα, μας δείχνει ότι ο υποτιθέμενος “Μιχάλης” έχει κάνει εγγραφή μέσα από το site μας και έχει κλικάρει την επιλογή “Vegan” οπότε του στείλαμε προσωποποιημένο newsletter. Ιδανικά, θα το στέλναμε 1 ώρα πριν τον αγώνα, ώστε να παραγγείλει το vegan πιάτο που προτιμάει. Εξάλλου ποιος βλέπει αγώνα χωρίς να τσιμπήσει κάτι; Εκεί είναι που θα πρέπει να στοχεύετε, ανά περίπτωση, ημέρα και ώρα, έτσι θα αυξήσετε τη ζήτηση μοιραία και τις πωλήσεις σας.

Το οπτικό περιεχόμενο θα προσελκύσει το βλέμμα, οπότε εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε “δυνατές” δελεαστικές εικόνες ή γραφιστικά banners που να υποστηρίζουν τον στόχο του μηνύματος και σαφώς να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μην χρησιμοποιείτε έτοιμες stock φωτογραφίες, αντιθέτως φωτογραφήστε τα προϊόντα ή στιγμές από τις υπηρεσίες σας. Ο κόσμος θα το εκτιμήσει περισσότερο.

Αν ο στόχος σας είναι να κάνετε κάποιον να αγοράσει ένα συγκεκριμένο προϊόν — τότε συμπεριλάβετε τις καλύτερες φωτογραφίες αυτού του προϊόντος ή υπηρεσίας. Ακόμη, ίσως θα ήταν καλό να προσλάβετε έναν επαγγελματία φωτογράφο που να εξειδικεύεται στην προϊοντική φωτογράφηση.

Βήμα 3ο: Μοιραστείτε μια ιστορία

Κάντε το email σας να αξίζει, μετατρέποντας το σε αφήγηση.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου “αγγίζοντας” συναισθηματικά τους πελάτες σας.

Όταν αφηγείστε ιστορίες στα email σας, οι πελάτες σας θα μαθαίνουν πράγματα για εσάς και την επιχείρησή σας – πέρα από αυτά που πουλάτε – ενισχύοντας τη σύνδεσή ανάμεσα σας. Οι ιστορίες τείνουν να είναι πιο αποδεκτές και αξέχαστες, από ένα σκέτο προϊόν/υπηρεσία, και αυτό είναι που θα σας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

  • Γράψτε σύντομες, ανέκδοτες ιστορίες (που δεν έχουν εκδοθεί) για να βελτιώσετε τα μηνύματά σας.
  • Διατηρήστε τα μηνύματα του newsletter σας σύντομα και επί της ουσίας.
  • Αποφύγετε την φλυαρία και μιλήστε τους σαν να απευθύνεστε σε έναν σημαντικό φίλο. Αυτό δημιουργεί αίσθημα οικιότητας.
  • Οι καλύτερες ιστορίες είναι οι ιστορίες που εκφράζουν «λόγους γιατί…», «όραμα» και «δημιουργία σχέσεων» ανάμεσα στο brand και το κοινό.
  • Στείλτε ένα ενημερωτικό δελτίο (newsletter) που θα λατρέψουν οι πελάτες σας.

Σκεφτείτε το τελευταίο υπέροχο email που λάβατε. Τι το έκανε να ξεχωρίζει; Δημιουργήστε emails για τις ανάγκες των πελατών σας και τότε θα κάνουν κλικ μόλις φτάσουν στο inbox τους.

Βήμα 4ο: Εστιάστε στο θέμα

Εστιάστε στη γραμμή του θέματος.

Για να διαβάσουν το newsletter σας οι πελάτες σας, πρέπει να ανοίξουν το email σας. Το μόνο στοιχείο που προσελκύει τον πελάτη σας να κάνει κλικ στο email που του στείλατε, είναι η γραμμή θέματος. Αυτή η σύντομη περιγραφή εξηγεί περί τίνος πρόκειται το email σας και ακολουθεί το όνομα του αποστολέα δηλαδή της επιχείρησής σας.

  • Εργαστείτε πάνω στο open rate (μέτρηση email marketing που μετρά το ποσοστό ανοίγματος των emails)
  • Εργαστείτε πάνω στο average click rate (μέτρηση email marketing που μετρά το μέσο ποσοστό ανοίγματος των emails)

Όσο καλύτερη είναι η γραμμή θέματος, τόσο υψηλότερη θα είναι αυτή η μέτρηση.

  • Χρησιμοποιήστε αριθμούς, να είστε φιλικοί και κρατήστε το απλό.
  • Εμπνεύστε την περιέργεια ή δημιουργήστε μια αίσθηση ανάγκης ή επείγοντος.
  • Να προσθέτετε πάντα αξία στο email σας και να το υποδηλώνετε στην περιγραφή σας.
  • Ποτέ μην γράφετε με όλα τα γράμματα κεφαλαία
  • Αποφύγετε τα πολλά θαυμαστικά (!!!).

Ως μέρος της στρατηγικής email marketing, η εκάστοτε πλατφόρμα προσφέρει έλεγχο, κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί spam ο τίτλος του email σας. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο σε αυτό, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες  να καταλήξει το email σας στον φάκελο ανεπιθύμητων.

Βήμα 5ο: Δημιουργήστε μια παρότρυνση για δράση

Χρησιμοποιείστε CTAs (Call to Action).

Ένα μεγάλο μέρος της δημιουργίας ελκυστικού περιεχομένου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ο συνδρομητής σας να κάνει κλικ σε προτροπή για δράση. Αυτό μπορεί να είναι ένα κουμπί ή ένας σύνδεσμος που θα τον κατευθύνει προς το σημείο που θέλετε οδηγηθεί— είτε μια σελίδα προϊόντος ή μια σελίδα προορισμού (landing page).

  • Όλα τα ισχυρά CTA έχουν σαφή σκοπό και χρησιμοποιούν απλή γλώσσα. Παράδειγμα, “Shop Now” ή “Απόκτησε το”
  • Χρησιμοποιήστε εκείνα που οι περισσότεροι αναγνωρίζουν.
  • Εξετάστε το commitment, το μέγεθος και την τοποθέτηση των CTA σας μέσα στο newsletter.

Οι περισσότερες υπηρεσίες newsletter, σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε αυτές τις μετρήσεις, για να δείτε τι κάνουν οι συνδρομητές σας και τι ωθεί τα άτομα να κάνουν κλικ ή/και αγορές.

Βήμα 6ο: Κάντε ανασκόπηση και ελέγξτε το newsletter σας πριν την αποστολή του

Δείτε ξανά και ξανά, ελέγξτε την email καμπάνια σας.

Μπράβο, έχετε συντάξει ένα εκπληκτικό email. Είναι σύντομο και γεμάτο προσωπικότητα – και είστε έτοιμοι να το στείλετε στους συνδρομητές σας. Πριν το κάνετε αυτό, πρέπει να ελέγξετε πρώτα εάν λειτουργεί.

  • Στείλτε το email σας από διεύθυνση της ιστοσελίδας της επιχείρησής για παράδειγμα info@iepixeirisisas.gr (όχι από gmail καθώς δείχνει προχειρότητα) προς άλλες διευθύνσεις όπως σε ένα προσωπικό Gmail, Yahoo και άλλα email accounts.
  • Ελέγξτε πώς φαίνεται σε διαφορετικούς υπολογιστές, στο κινητό σας τηλέφωνο ή στο tablet σας.
  • Κάντε κλικ σε κάθε σύνδεσμο για να δείτε αν λειτουργούν και αν οδηγούν στα σωστά links. Αν εντοπίσετε σφάλματα διορθώστε τα άμεσα και με προσοχή.

Τέλος, ξεκινώντας με το email marketing, εστιάστε σε ορισμένες βασικές μετρήσεις για να καταλάβετε τι αποδίδει και τι θέλει βελτίωση. Συγκρίνετε τα στατιστικά δεδομένα του report κάθε email καμπάνιας που στέλνετε, με τα στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας σας.

Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι ενημερωμένη και σύμφωνα με αυτό που στέλνετε στους συνδρομητές σας.

Είδατε λοιπόν τα 6 Βήματα για την πρώτη σας Email Marketing καμπάνια. Τώρα ξεκινήστε να αυξάνετε τις πωλήσεις μέσω της ιστοσελίδας σας, χρησιμοποιώντας καμπάνιες email marketing, ακολουθώντας αυτά τα εύκολα βήματα.

Facebook
Twitter
LinkedIn

More
articles