7 βασικά σημεία που πρέπει να αποφύγετε στα Social Media

7 βασικά σημεία που πρέπει να αποφύγετε στα Social Media

Διαβάστε για τα 7 βασικά σημεία που πρέπει να αποφύγετε χρησιμοποιώντας τα Social Media για την επιχείρησή σας.


Όλοι γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών, επιλέγουν να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες των brands που ακολουθούν αφού κάνουν μια μικρή έρευνα σε κριτικές και σχόλια στα social media accounts του εκάστοτε brand. Είναι πλέον ένας από τους βασικού παράγοντες που επιρρεάζουν το brand loyalty μιας επιχείρησης.

  • Προσπάθεια χρήσης κάθε πλατφόρμας μέσου κοινωνικής δικτύωσης
  • Αποτυχία προσδιορισμού του στοχευμένου κοινού
  • Δημοσίευση χωρίς σαφή στρατηγική
  • Υπερβολικά πολλές δημοσιεύσεις ή καθόλου
  • Χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως μονόδρομο
  • Αγνόηση άλλων επιχειρήσεων και λογαριασμών
  • Παράλειψη στατιστικών αναλύσεων και μετρήσεων

Προσπάθεια χρήσης κάθε πλατφόρμας μέσου κοινωνικής δικτύωσης

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ψηφιακό “σύμπαν” που λέγεται Διαδίκτυο. Μερικά από αυτά είναι το Facebook, το Twitter, το Instagram, το LinkedIn, το Pinterest και πολλά άλλα. Χρειάζεται όμως να προβάλεστε σε όλα αυτά ή σε ακόμη περισσότερα; Σίγουρα ΟΧΙ!

Σκεφτείτε το κοινό στο οποίο στοχεύετε ως δυνητικούς πελάτες και ερευνήστε ώστε να μάθετε σε ποιο κοινωνικό μέσο συχνάζει αλλά και με ποιό τρόπο είναι προτιμότερο να προβληθεί το περιεχόμενο της επιχείρησής σας. Αν προσφέρετε προϊόντα μπορείτε μέσω βίντεο να δείξετε τη χρήση των προϊόντων που εμπορεύεστε και ιδανική επιλογή είναι YouTube η το Vimeo.

Web Hosting

Αν επιθυμείτε να μοιράζεστε με το κοινό σας φωτογραφίες από τα πιάτα σας σε περίπτωση που έχετε κάποιο εστιατόριο ή είστε make up artist και θέλετε να δείξετε το αποτέλεσμα μιας σειράς καλλυντικών τότε σίγουρα θα επιλέξετε το instagram που ίσως είναι και από τα πιο viral μέσα. Αν γράφετε τακτικά άρθρα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που προσφέρετε ή συμβουλές σε κάποιον επαγγελματικό τομέα τότε το LinkedIn είναι μια καλή επιλογή, Με λίγη αναζήτηση θα βρείτε περισσότερες επιλογές στο channel που θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για εσας.

Αν έχετε κάποιο χόμπι παραδείγματος χάριν τη ζωγραφική, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα blog ή να χρησιμοποιήσετε το Tumblr για να δημοσιεύετε tips & tricks για να μάθει ο κόσμος πως φτιάχνετε τα έργα σας.

Όποιο και αν είναι το αντικείμενό σας ανακαλύψτε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και πως μπορεί καλύτερα να αναδείξει το ύφος και την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησής σας ή να αυξήσει το αναγνωστικό κοινό αν γράφετε συχνά.

Εμπορικό περιεχόμενο VS ποιοτικό περιεχόμενο

Όπως εξελίσσεται συνεχώς η τεχνολογία και ο τρόπος που ενεργεί το καταναλωτικό κοινό ανεξαρτήτου κατηγορίας/ ειδικότητας, ο κόσμος προτιμάει κάτι παραπάνω από συνεχής εμπορικές δημοσιεύσεις.

Αποφύγεται να επικοινωνείτε επανειλημμένως τιμές και εμπορεύματα ή υπηρεσίες. Όλο το καταναλωτικό κοινό το βλέπει απλά σαν μια ακόμη διαφήμιση. Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε το στοχευμένο σας κοινό προσφέροντας περισσότερες λύσεις και λιγότερο εμπορικό περιεχόμενο. Αν για παράδειγμα εμπορεύσετε λευκές συσκευές, πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα εκπαιδευτικά βίντεο για το πως να τις χρησιμοποιούν οι αγοραστές σας και λιγότερο διαφημιστικά posts. Δείξτε τους περισσότερα βίντεο πως να χρησιμοποιούν στο 100% ένα πλυντήριο πιάτων, ένα σεσουάρ, μια κουρευτική μηχανή από το να ανεβάζετε συνεχώς εικόνες με τιμές ή προσφορές.

Αν έχετε καφετέρια ή εμπορεύσετε καφέ, αναρτήστε συμβουλές για έναν τέλειο σπιτικό καφέ με εικόνες ή αναρτήστε βίντεο με την διαδικασία διαλογής και παραγωγής του καφέ ή την ιστορία του brand σας.

Αυτό που θέλω να καταλάβετε είναι ότι ο κόσμος αναζητά λύσεις και μια ιστορία πίσω  από κάθε προϊόν ή μια υπηρεσία! Ο καταναλωτής είναι πιο ψαγμένοι και πιο ενημερωμένοι στις μέρες μας και ζητάνε λύσεις και όχι απλά μια όμορφη συσκευασία ή περιτύλιγμα. Δεν θέλει να του πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο καταναλωτής δεν θέλει ψεύτικες ιστορίες αλλά την πραγματικότητα πίσω από κάθε προϊόν ή υπηρεσία.

Αυτό σημαίνει αυτόματα και ποιοτικό περιεχόμενο, κάτι που εκτιμά και ιδιαίτερα η Google για αυτό και είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για να κατατάξει σε καλύτερη θέση την ιστοσελίδα σας ή το blog σας. ΝΑΙ! Ακόμη και οι μηχανές αναζήτησης είναι εξαιρετικά εφυής ώστε να αναγνωρίσουν το ποιοτικό περιεχόμενο και κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το άρθρο σας!

Αποτυχία προσδιορισμού του στοχευμένου κοινού

Σίγουρα δεν είναι όλοι οι χρήστες των social media το ίδιο. Αληθεύει ότι το 59% των χρηστών του Facebook είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ετών, και το ποσοστό 71% των χρηστών στο Pinterest είναι γυναίκες. Κάντε μια έρευνα ώστε να ανακαλύψετε το κοινωνικό μέσο δικτύωσης που ελκύει περισσότερο το πραγματικό σας κοινό δυνητικών πελατών/ ανανγωστών.

Δημοσίευση χωρίς σαφή στρατηγική

Είναι πολύ εύκολο να σπαταλήσετε χρόνο δημοσιεύοντας στα Social Media διάφορα πράγματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν βοηθούν στο να επιτύχετε τους στόχους που έχετε θέσει. Ορίστε και σχεδιάστε τη στρατηγική σας στα social media καθώς και τον τύπο περιεχομένου που θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων σας.

Υπερβολικά πολλές δημοσιεύσεις ή καθόλου

Δυστυχώς, δεν υπάρχει συνταγή για το πόσο συχνά θα πρέπει να δημοσιεύετε σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο έχετε εταιρικό προφίλ. Υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλές έρευνες σχετικά με το πόσο συχνά και σε τί χρόνους θα πρέπει να δημοσιεύετε (posts) σε διάφορα social media networks, οι οποίες θα σας δώσουν μια εικόνα ποιές ώρες και πόσο συχνά να αναρτήτε posts. Να θυμάστε ότι εξαρτάται και το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείστε και τις πιθανές συνθήκες στις οποίες μπορεί να ενεργεί το καταναλωτικό σας κοινό.
Παραδείγματος χάριν, αν πουλάτε μηχανήματα κηπουρικής δεν θα δημοσιεύετε αναρτήσεις στις 3 τα ξημερώματα καθώς το κοινό σας μάλλον θα κοιμάται εκείνη την ώρα και μια καλή ώρα ίσως να είναι απογευματινές ώρες. Σε αντίθεση με τα προϊόντα εγκυμοσύνης που μπορεί να βρουν ανταπόκριση στις 6 το πρωί που κατά πάσα πιθανότητα οι μαμάδες θα είναι ήδη ξύπνιες λόγω κάποιου κλάμματος και πιθανόν να δούνε το κινητό τους για να ξεχαστούν λίγο.
Σαφώς τα παραδείγματα αυτά δεν είναι απόλυτα αλλά σκεφτείτε όλους τους παράγοντες που θα βοηθήσουν στην αναγνωσιμότητα των αναρτήσεών σας στα μέσα που έχετε επιλέξει.

Χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ως μονόδρομο

 Όσο ιδανικά, “τέλεια”, ελκυστικά και αν φαίνονται τα social media δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση άλλες προσεγγίσεις ενημέρωσης των πελατών σας για τα οφέλη προϊόντων ή υπηρεσιών μέσα από έναν εξειδικευμένο κατάλογο, έναν οδηγό χρήσης, μια επαγγελματική κάρτα με τα στοιχεία σας ή μια έντυπη εφαρμογή διαφήμησης. Μπορείτε να συνδιάσετε online και έντυπες εφαρμογές επικοινωνίας για ένα πιο δυνατό αποτέλεσμα.

Αγνόηση άλλων επιχειρήσεων και λογαριασμών

Μην χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά μέσα εγωϊστικά! Ενασχοληθείτε ή ταυτιστείτε με άλλα προφίλ στα social media διαμοιράζοντας (share) δικά τους posts που ενδεχομένως να είναι σχετικά με την επιχείρησή σας, σχολιάστε στα δικά τους posts ή ακόμη συνεργαστείτε μαζί τους για να αξιοποιήσετε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Αν συνεργάζεστε για παράδειγμα με έναν προμηθευτή διαδώστε το ή μοιραστείτε περιεχόμενο του που αφορά π.χ. την ποιότητα ενός υλικού που παρέχει στην επιχείρηση σας και τι όφελος έχει για την αγορά του πελάτη σας.

Παράλειψη στατιστικών αναλύσεων και μετρήσεων

Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθείτε την πορεία της online δραστηριότητας της επιχείρησής σας στα κοινωνικά μέσα και της ιστοσελίδας σας μέσα από στατιστικά δεδομένα όπως ο αριθμός των followers, τα likes, τα clicks και σε ποιές σελίδες, τις πωλήσεις, τις μετατροπές, τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα σας και άλλες μετρήσεις, ώστε να προσαρμόζετε την κάθε σας διαφημιστική καμπάνια στα social media για να λάβετε καλύτερα αποτελέσματα.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση με κάθε τρόπο χωρίς έγκριση.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής έχει δημιουργηθεί με μεγάλη προσοχή και κόπο και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Arcade of Design Studio. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του ιδιοκτήτη. Νόμος 2121/1993 και Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Facebook
Twitter
LinkedIn

More
articles