Εγγραφή Newsletter

Ακολουθήστε μας

Tweet-άρουμε

Search Engine Optimization

Βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης ή SEO είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας για τις μηχανές αναζήτησης.

Η διαδικασία SEO έχει ένα σύνολο κανόνων που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην ιστοσελίδα σας για να διευκολύνουμε τις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν τον περιεχόμενό της και να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενό σας.

 

Να θυμάστε ότι τα προγράμματα ανίχνευσης (crawlers) και οι αλγόριθμοι δεν είναι άνθρωποι αλλά προγράμματα υπολογιστών και δεν μπορούν να «διαβάσουν ή να δουν» έναν ιστότοπο σαν πραγματικούς χρήστες.

seo-graphic-1
seo-graphic-2
seo-graphic-3
seo-graphic-4
seo-graphic-5

Οι ανιχνευτές (crawlers) διαβάζουν τον κώδικα HTML μιας ιστοσελίδας, εξάγουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και τον προσθέτουν στο ευρετήριο.

Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν οι αλγόριθμοι και αποφασίζουν ποιες ιστοσελίδες θα κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση για ορισμένα ερωτήματα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεχούς διαδικασίας, τόσο τα προγράμματα ανίχνευσης όσο και οι αλγόριθμοι αναζητούν ενδείξεις που θα τους βοηθήσουν να λάβουν τις σωστές αποφάσεις και οι ιστοσελίδες που μπορούν να το κάνουν πιο αποτελεσματικά, κατατάσσονται υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτό είναι με λίγα λόγια το SEO.

Παράγοντες SEO

Ο αλγόριθμος κατάταξης της Google λαμβάνει υπόψη περισσότερους από 255 παράγοντες κατάταξης κατά την αξιολόγηση της ποιότητας μιας ιστοσελίδας. Για να διευκολυνθεί ο χειρισμός τους, οι διάφοροι παράγοντες SEO μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις διαδικασίες.

Κάθε μία από αυτές τις δευτερεύουσες διαδικασίες ασχολείται με έναν αριθμό κανόνων και όταν εφαρμόζονται όλες μαζί, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας πλήρως βελτιστοποιημένος ιστότοπος που μπορεί να επιτύχει υψηλές βαθμολογίες στο Google.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη του τι περιλαμβάνει κάθε διαδικασία.

Technical SEO

Το τεχνικό SEO αναφέρεται στη διαδικασία βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας για τη φάση ανίχνευσης και ευρετηρίασης.
Με τη διαδικασία ενεργειών τεχνικού SEO, μπορούμε να βοηθήσουμε τις μηχανές αναζήτησης να αποκτήσουν πρόσβαση, να ανιχνεύσουν, να ερμηνεύσουν και να ευρετηριάσουν την ιστοσελίδα σας χωρίς προβλήματα.
Ονομάζεται «τεχνικό» επειδή δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας ή με την προώθηση της ιστοσελίδας.
Ο κύριος στόχος του τεχνικού SEO είναι η βελτιστοποίηση της υποδομής μιας ιστοσελίδας..

On-Page SEO

Ο στόχος του on-page SEO είναι μια ιστοσελίδα να μιλήσει τη «γλώσσα μηχανών αναζήτησης» βοηθώντας τους ανιχνευτές να κατανοήσουν το νόημα και το περιεχόμενο των σελίδων σας.
Αυτό είναι το σημείο στο οποίο αρχίζουμε να ασχολούμαστε με λέξεις-κλειδιά και μάρκετινγκ περιεχομένου και εργαζόμαστε για τη βελτιστοποίηση των σελίδων σας για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

 

Off-Page SEO

Το Off-Page SEO αφορά μεθόδους προώθησης ιστοσελίδων έξω από την ιστοσελίδα, τεχνικές που υπερβαίνουν το σχεδιασμό και το περιεχόμενο του αυτής.
Πρόκειται για κρίσιμο σημείο της όλης διαδικασίας SEO, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μόνο αφού ολοκληρωθούν οι άλλες δύο διαδικασίες (Τεχνικό και On-Page SEO).

Για παράδειγμα, το τοπικό SEO (Local SEO) είναι πιο κατάλληλο για επιχειρήσεις που έχουν φυσική παρουσία και θέλουν να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες στις πόρτες τους, ενώ το e-Commerce SEO είναι κυρίως για διαδικτυακά καταστήματα.

Οι βασικές αρχές SEO είναι οι ίδιες για όλα τα είδη ιστοσελίδων ενώ, στη συνέχεια, ανάλογα με τον τύπο του ιστότοπου σας (blog, εταιρική ιστοσελίδα, eshop κ.λπ.), μπορούμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένους κανόνες για να βελτιώσουμε περαιτέρω τις κατατάξεις αναζήτησης της κάθε ιστοσελίδας.

Διαδικασία SEO

  1. Αρχικά, φροντίζουμε να προσδιορίσουμε τις λέξεις-κλειδιά που αναζητούν οι χρήστες κατά τη διάρκεια της έρευνας αγοράς σε αντιστοιχεία με τις υπηρεσίες ή/ και τα προϊόντα σας και επιλέγουμε εκείνες που σχετίζονται άμεσα με την αγορά τους, για να τις εφαρμόσουμε στη συνολική στρατηγική.
  2. Μελετάμε προσεκτικά τον ανταγωνισμό σας
  3. Μελετάμε προσεκτικά τις τοπικές, εγχώριες και παγκόσμιες τάσεις αναζήτησης των καταναλωτών και ευθυγραμμίζουμε την επιχείρησή σας με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς όπου δραστηριοποιείστε, με σκοπό να βελτιωθεί η προώθηση ως προς τη ζήτηση.
  4. Καταγράφουμε την εποχικότητα και τα δημογραφικά δεδομένα, που θα μας βοηθήσουν να ορίσουμε προτεραιότητες στόχευσης μέσω  προωθητικών ενεργειών με βάση το κοινό ανά περίπτωση.
  5. Προσδιορίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνει η επιχείρησή σας προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η παρουσία της στο διαδίκτυο (π.χ. on-page SEO, off-page SEO, βελτιστοποίηση meta φωτογραφιών, στρατηγική περιεχομένου κ.α.) με σκοπό τη βελτίωση των διαδικτυακών πωλήσεων.
  6. Προτείνουμε ιδέες για ενέργειες, ανά περίπτωση και αναλόγως την επιχείρηση, ώστε να επεκτείνει το στοχευμένο της κοινό δημιουργώντας αύξηση των εσόδων.
  7. Αναλύουμε όλα τα δεδομένα με τον υπεύθυνο κάθε επιχείρησης, ώστε να ληφθούν δυνητικά κερδοφόρες αποφάσεις για όλες τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν.

RESEARCH

Ερευνούμε βασικές λέξεις-κλειδιά χρησιμοποιώντας εργαλεία, στατιστικά και έρευνα ανταγωνισμού

STRUCTURE

Αναπτύσσουμε μια δομή από λέξεις-κλειδιά για κάθε μια σελίδα

CONTENT STRATEGY

Δημιουργούμε τον προγραμματισμό δημιουργίας περιεχομένου

ON-SITE SEO

Βελτιστοποιούμε κάθε σελίδα με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά

CONTENT MARKETING

Κοινοποιούμε το περιεχόμενό σας με σκοπό την αύξηση έκθεσης του περιεχομένου σας

LINK BUILDING

Δημιουργία συνδέσμων προς την αρχική σελίδα και άλλες στοχευμένες σελίδες

KEEP IMPROVING

Οι μηχανές αναζήτησης χρειάζονται χρόνο για να ενημερώσουν συνδέσμους και λέξεις-κλειδιά

ANALYZE RANKING AND TRAFFIC

Κάθε νέα ανανέωση στις μηχανές αναζήτησης αυξάνει την επισκεψιμότητα, οπότε το SEO βοηθάει στην ανάλυση της και στην κατάταξη

Τεχνικές Ενέργειες SEO

Γνωρίζουμε τις τεχνικές και τα κατάλληλα εργαλεία βελτιστοποίησης ιστοσελίδων, ώστε να ενισχύσουμε την απόδοση της επιχείρησής σας με σκοπό κερδοφόρα αποτελέσματα.